Recital pijaniste Libora Nováčeka pod okriljem Koncertne sezone MAS (26.10.2022.)

Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom KS (BKC) organizuje recital Libora Nováčeka, eminentnog češkog pijaniste i profesora na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, koji će nastupiti u srijedu, 26. oktobra 2022. godine u 19:00 u Galeriji BKC-a.

Nováček će izvesti djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, F. Chopina, F. Liszta i C Debussya.

 

Libor Nováček je međunarodno priznati pijanista i profesor na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz u Austriji i na Praškom konzervatoriju. Rođen je u Pragu, a učenje klavira započeo je na Konzervatoriju u Teplicama. Godine 1998. dobio je punu stipendiju za Guildhall School of Music & Drama u Londonu, gdje je i stekao titulu magistra muzike uz podršku za poslijediplomsko istraživanje. Studirao je u klasi profesorice Joan Havill i sudjelovao na majstorskim kursevima Lazara Bermana, Murraya Perahie, Johna Perryja, Jeana Efflama Bavouzeta, Dmitrija Bashkirova, Dominiquea Merleta i drugih. Tokom studija u Londonu odlikovan je brojnim nagradama od međunarodnog značaja, te je dobio nekoliko značajnih stipendija.

Nováček je internacionalno priznat po svojim interpretacijama Liszta, Brahmsa i Janáčeka u kojima je kritika prepoznala „izuzetan pjesnički zanos i dubinu“, tvrdeći da su njegove snimke (Landor Records, UK) „postavile nova mjerila“ i da nude „uvjerljivo lijepe i narativne izvedbe“. Njegova diskografska ostvarenja privukla su pažnju medija koji prate svjetsku scenu umjetničke muzike, te su u više navrata naišla na pohvale u časopisima kao što su Guardian, Gramophone i International Record Review.

Libor Nováček jedan je od osnivača Praškog klavirskog trija. Često održava majstorske kurseve i recitale diljem svijeta. Kao solista i kamerni muzičar nastupio je u renomiranim koncertnim dvoranama Barbican Centre, Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Cadogan Hall u Londonu, Rudolfinum u Pragu, Hamburger Musikhalle, Teatro Colón u Buenos Airesu, Kennedy Center u Washingtonu, kao i na festivalima u Sjedinjenim Američkim Državama, Argentini, Brazilu, Južnoj Africi, Indiji, Španiji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Češkoj itd.

 

Ulaz na koncert je slobodan.

Adresa dogadjaja: 
Bosanski kulturni centar, BKC Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona