Realizovane radionice i stručna predavanja za učenike, studente i nastavnike violine (18. 11. - 20. 11. 2019.)

Odsjek za gudačke instrumente i gitaru, smjer Violina, u saradnji s Centrom za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Osnovnom muzičkom školom Mladen Pozajić Sarajevo, i Srednjom muzičkom školom Sarajevo, u periodu od 18. do 20. 11. 2019. godine, realizirao je radionice i stručna predavanja za učenike/ce, nastavnike/ce, profesore/ice osnovnih i srednjih muzičkih/glazbenih škola i studente/ice violine. Voditelj radionica i predavanja bio je prof. David Kamhi. Učesnici/ce radionica upriličili su koncert 04. 12. 2019. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u Sali Srednje muzičke škole Sarajevo.

Profesor David Kamhi diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Nakon magisterija, nekoliko godina provodi na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” te u Rimu na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia”. Po završetku studija vraća se u Sarajevo, svoj rodni grad, te započinje dugogodišnji rad na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Njegovi studenti/ce su danas vrlo uspješni umjetnici i pedagozi.

Tokom tri dana masterclassa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (18, 19. i 20. novembar 2019. godine), prisustvovalo je više od 40 studenata/ica i profesora/ica. Profesor Kamhi se posvetio postavci lijeve i desne ruke, držanju violine, osnovnim violinističkim tehnikama, ali i psihičkoj spremnosti svirača za vrijeme vježbanja i interpretacije djela. Njegove pedagoške vještine stečene tokom 46 godina iskustva privukle su publiku koja je zaista pažljivo pratila cijeli masterclass. Zanimljivo je što ovo nije bio tip masterclassa usredotočen samo na učenike/ce već i na nastavnike/ce koji su aktivno sudjelovali i prihvaćali savjete profesora Kamhija uz jednu, iznad svega, pozitivnu energiju koja profesora sve vrijeme prati. Učesnici/ce su dobili vrlo jasne upute kako unaprijediti vlastito sviranje te su ih brzo primjenjivali.

Kamhi je jedan je od profesora koji je violinski odsjek na Muzičkoj akademiji u Sarajevu održao u najtežim ratnim uvjetima i vremenima za Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući njegovoj strasti, Odsjek je i danas uspješan, te smo mu vrlo zahvalni na tome.

Osvrt priredile: van. prof. dr. YeonJu Jeong i viša ass. mr. Lorena Milina

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona