Radionica “SevdahLab” Damira Imamovića na festivalu “Dani umjetnosti UNSA” (28.05.2022.)

U sklopu festivala “Dani umjetnosti UNSA”, 28.05.2022. će biti upriličena online radionica višegodišnjeg istraživačko-obrazovnog projekta “SevdahLab” Damira Imamovića, renomiranog interpretatora i istraživača sevdaha s međunarodnom karijerom.

Iako je bilo planirano održavanje u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, ovaj događaj će biti realizovan u 14 sati u online formatu, putem live streama sa zvanične Facebook stranice Damira Imamovića.

Radionica će obuvatiti retrospektivni osvrt na razvoj projekta, te će biti predstavljene i perspektive “SevdahLaba”, kao i koncepti u savremenom obrazovanju u tradicionalnoj muzici BiH. Poseban akcent bit će stavljen na ulogu etnomuzikologije u kreiranju novog znanja o sevdalinci i na aplikaciju etnomuzikoloških znanja u teorijskoj i praktičnoj edukaciji.

Damir Imamović (1978) savremeni je izvođač sevdaha, autor i edukator. Iza sebe ima osam muzičkih albuma za međunarodne izdavačke kuće i nastupe na brojnim muzičkim festivalima širom svijeta. Dobitnik je muzičkih nagrada u zemlji i u inostranstvu, između ostalog: nagrade njemačkog Društva muzičkih kritičara za najbolji folk album (2020.) i nagrade londonskog magazina Songlines za najboljeg world music muzičara Europe (2021.). Nagrađivan je i kao autor muzike za pozorište i film. Diplomirao je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (2003) a trenutno pohađa master studij na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Autor je prve historije sevdalinke “Sevdah”, (Vrijeme Zenica, 2016.) i članaka iz oblasti historije muzike u BiH. Istraživačko-obrazovni projekt “SevdahLab”, sprovodi od 2011. godine i u tom okviru održao je brojna predavanja i radionice na uglednim univerzitetima kao što su: Loyola University (Chicago), Collegio Internazionale Ca' Foscari (Venezia), Music Academy Aarhus, Filozofski fakultet u Ljubljani, The University of Chicago, Odsjek za etnomuzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu, Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd), Konservatorium Wien Privatuniversität, Ludwig Boltzman Institut für Menschenrechte ( Beč) i dr.

Adresa dogadjaja: 
ONLINE

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona