Počinje implementacija projekta Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu "Muzički dijalog za 10"

Počinje implementacija projekta Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu „Muzički dijalog za 10“
 
U cilju podizanja svjesnosti i zastupljenosti klasične muzike u lokalnim zajednicama, u kojima je nužna dublja uključenost i komunikacija umjetnika sa publikom, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu osmislila je jedinstven projekt pod nazivom „Muzički dijalog za 10“.

Podržan od strane platforme „Dijalog za budućnost“, zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija, projekt se sastoji iz devet cjelodnevnih posjeta devet bh. gradova i to: Tuzli (21. februar), Bijeljini (22. februar), Brčkom (22. februar), Doboju (27. februar), Banjoj Luci (28. februar), Travniku (4. mart), Bugojnu (4. mart), Trebinju (8. mart) i Mostaru (9. mart). Svečana završnica projekta će se održati 20. maja u Sarajevu.

Svaka posjeta se sastoji iz masterclassova sa đacima škola domaćina od strane profesora i saradnika Muzičke akademije, tribine „Muzički dijalog“ i koncerta studenata Akademije. Na završnici projekta u Sarajevu planiran je koncert, na kojem će nastupiti učesnici masterclassa iz navedenih bh. gradova, premijerno izvodeći djela posebno pisana za ovaj koncert od strane kompozitora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Cilj projekta jeste pružanje prilike mladima širom BiH, a prvenstveno mladima u direktnom edukativnom procesu (đacima osnovnih i srednjih muzičkih škola i studentima muzičkih akademija) mogućnost prisustva, interakcije i edukacije kroz masterclassove, tribine i koncerte klasične muzike, a istovremeno, mladim umjetnicima priliku da svoje znanje prezentiraju javnosti te tako steknu praksu javnog i scenskog nastupa, neophodnu za profesionalno bavljenje umjetnošću. Također, organizacijom 10 koncerata klasične muzike sa slobodnim ulazom obogaćuje se kulturni život lokalnih zajednica BiH.

Konferencija za medije, povodom implementacije projekta „Muzički dijalog za 10“ održati će se u utorak, 19. februara 2019., s početkom u 12.00 sati, u Sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu!

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona