Orkestar MAS nastupio povodom Dana Muzičke akademije UNSA – (20.05.2024)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, najstarija muzička visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini, 20. maja 2024. godine obilježila je 69. godišnjicu postojanja i kontinuiranog rada. Na ovaj značajan dan u Zemaljskom muzeju BiH upriličen je koncert Orkestra MAS koji je nastupio pod dirigentskim vodstvom Emira Mejremića, profesora na Odsjeku za dirigovanje MAS.

Program zanimljive koncepcije uključio je Jazz suitu br. 1 D. Šostakoviča, Serenadu za gudački orkestar u g molu V. Kalinnikova i Simfoniju br. 1, op. 21 u C duru L. van Beethovena.

 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu osnovana je 20. maja 1955. godine kao najviša matična muzička visokoškolska, obrazovna, umjetnička i naučna institucija za muzičku djelatnost u BiH. U proteklih sedam decenija, Muzička akademija odgovorila je svim zadacima visokog obrazovanja u domenu muzičke produkcije, muzičke pedagogije i muzičke nauke u Bosni i Hercegovini. Mnoge od njenih redovnih umjetničkih aktivnosti imale su značajnu ulogu u kulturno–umjetničkom razvoju Bosne i Hercegovine. Na Akademiji trenutno studira oko 350 studenata na sva tri ciklusa studija i djeluje preko 70 nastavnika i saradnika, bosanskohercegovačkih i internacionalnih muzičkih umjetnika i naučnika, u nastavnom procesu na osam odsjeka i Institutu za muzikologiju: Odsjek za kompoziciju, Odsjek za dirigovanje, Odsjek za solo pjevanje, Odsjek za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente, Odsjek za gudačke instrumente i gitaru, Odsjek za duvačke instrumente i harmoniku, Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju, te Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju. Pored obrazovne i naučne, umjetnička djelatnost otvorena za javnost predstavlja srž rada Muzičke akademije. Ova institucija ostvaruje intenzivnu aktivnost u stalnoj koncertnoj produkciji, te s preko 40 koncerata umjetničke muzike na godišnjem nivou, redovno potvrđuje status jednog od najaktivnijih eksponenata muzičkog života u Bosni i Hercegovini.

 

 

Foto: Vanja Čerimagić

Adresa dogadjaja: 
Zemaljski muzej BiH
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona