Održana radionica DARIAH ERIC (European Research Infrastructure Consortium) (5.6.2017.)

Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu su organizirali radionicu na kojoj je predstavljena Digitalno-istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku DARIAH ERIH. Radionica je okupila 40 učesnika, predstavnika akademske zajednice sa prostora Federacije Bosne i Hercegovine, Arhiva Bosne i Hercegovine i Zemaljskog muzeja, Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Centra za kulturu Pale, Franjevačkog samostana Tolisa, savjetnica Ministrice obrazovanja i nauke FBiH Sanela Kuko, te predstavnici akademske zajednice i nadležnih ministarstava Crne Gore i Makedonije. Zbog ranije preuzetih obaveza, radionici nisu mogli prisustvovati, ali su je podržali  Hercegovačka franjevačka provincija, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i KZB "Preporod" Zenica. DARIAH. EU su predstavili Marco Racitti, projekt menadžer DARIAH-EU, dr. Koraljka Kuzman Šlogar koordinatorica DARIAH-a za Hrvatsku i dr. Tihomir Živić, ambasador DARIAH-a.
DARIAH ERIH okuplja 16 zemalja članica Europske unije i Srbiju. Članstvo u Digitalno-istraživačkoj infrastrukturi za umjetnost i humanistiku DARIAH ERIH olakšava dugoročni pristup i korištenje svih europskih digitalnih izvora za istraživanje u području umjetnosti  i humanističkih nauka. Istraživači imaju mogućnost da pronađu i iskoriste širok raspon istraživačkih podataka iz cijele Europe, razmjene znanja, stručnost, metodologije i prakse između raznih područja i disciplina, budu sigurni da rade prema prihvaćenim standardima i slijede najbolje prakse, te eksperimentiraju i upuštaju se u inovacije u suradnji s drugim naučnicima. DARIAH ERIH povećana vidljivost i utjecaj nacionalnog istraživanja na europskoj i međunarodnoj razini, olakšava suradnju između istraživača, povećana dostupnost istraživačkih podataka, alata i usluga putem DARIAH infrastrukture, osigurava dosljedno visoke razine kvalitete izvora podataka, povećava potencijal za održivost ishoda digitalnih istraživačkih projekata (osiguranje održivosti alata i usluga), donosi nove pristupe istraživanju i povećava mogućnost za financiranje naučno-istraživačkih i infrastrukturnih projekata. 
Uzimajući u obzir sve navedene pogodnosti koje se putem DARIAH. EU pružaju za humanističke nauke i umjetnosti, zaključak je da se pokrene inicijativa za uključivanje Bosne i Hercegovine u DARIAH ERIC (European Research Infrastructure Consortium).  

 

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona