Održan peti koncert iz ciklusa "KoncertiDA" na kojem je nastupio prof. Davor Maraus (08.02.2023.)

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu navečer 8. februara 2023. održan je peti koncert iz ciklusa "KoncertiDA", a na marimbi i vibrafonu nastupio je Davor Maraus, profesor udaraljki na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Premda je bilo izrazito hladno u glavnom gradu BiH, na koncertu se okupilo 80-ak ljudi koji su prof. Marausa, nakon svake izvedbe nagradili gromoglasnim aplauzom.

Ovog je renomiranoga umjetnika najavio te prisutnima na početku izrazio dobrodošlicu župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

Prof. Marausa na dvije kompozicije su pratili Dario Kos (marimba) i mo Dario Vučić (klavir).

 

Publika je tako mogla čuti izvedbe:

arr. D. Maraus, MEDLEY, Davor Maraus, vibrafon

Ney Rasauro: TOCCATA AND DIVERTIMENTO, Davor Maraus, vibrafon, Dario Kos, marimba

Emmanuel Sejourne: ROMANTICA, Davor Maraus, marimba

Arvo Pärt: SPIEGEL IM SPIEGEL, Davor Maraus, vibrafon, Dario Vučić, klavir

Davor Maraus: BAHA/FLOWER AT DAWN, Davor Maraus, vibrafon

 

Prof. Davor Maraus rođen 1979. u Sarajevu. Srednjoškolsko obrazovanje završio je 1998. odličnim uspjehom u klasi prof. Desanke Jovanović. S obzirom da u to vrijeme nije postojao Odsjek za udaraljke, školovanje je nastavio 2000. u Stockholmu (Švedska), kao dio saradnje Muzičke akademije iz Sarajeva i Kraljevske muzičke akademije iz Stockholma. Diplomirao je s najvišom ocjenom u klasi prof. Joakima Anterota. Od jula 2014. u zvanju je vanrednog profesora za stručno-umjetničko područje udaraljki, na Odsjeku za klavir i udaraljke Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Od septembra 2003. do januara 2012. radio je kao profesor udaraljki na Srednjoj muzičkoj školi u rodnom gradu. U oktobru 2004. upisao je postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, koji je završio u aprilu 2008. s najvišom ocjenom.

Nastupao je u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Stalni je član SONEMUS-a, redovna ispomoć Sarajevske filharmonije. Sudionik je seminara u Parizu, Stockholmu, Gratzu, Dubrovniku, Sarajevu, Banjoj Luci.

 

 

Izvor: nedjelja.ba

Adresa dogadjaja: 
Crkva Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona