Obilježavanje Evropskog dana muzike u školi (15.03.2024.)

Evropska asocijacija za muziku u školama (European Association for Music in Schools – EAS) predstavlja evropsku mrežu nastavnika, edukatora, istraživača i drugih profesionalaca iz oblasti muzičke pedagogije i edukacije. Asocijacija koja okuplja stručnjake iz cijele Evrope, inicirala je 2022. godine obilježavanje Evropskog dana muzike u školi (European Day of Music in School - EuDaMuS). Na ovaj dan, muzički pedagozi iz cijele Evrope u svojim školama i sredinama realizuju muzičke aktivnosti i programe kojima se žele istaknuti važnost i snaga muzičke edukacije, na svim nivoima obrazovanja.

Mr. Nermin Ploskić, viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, ujedno i nacionalni koordinator za Bosnu i Hercegovini u Asocijaciji, već treću godinu organizuje i koordinira aktivnostima učešća škola iz Bosne i Hercegovine u projektima Asocijacije, uključujući i međunarodno obilježavanje Evropskog dana muzike u školi. U prošlogodišnjem obilježavanju Evropskog dana muzike u školi, učesnici iz Bosne i Hercegovine su realizovali tematske časove i diskusije, takmičenja znanja o muzici, priredbe i koncerte, snimili kadrove za internacionalni video spot “Music in me”, i pripremili likovne radove na temu muzike.

U ovogodišnjoj centralnoj manifestaciji posvećenoj obilježavanju Evropskog dana muzike u školi (15.03.2024.), biće predstavljeni muzički sadržaji i aktivnosti u kojima su učestvovali učenici i nastavnici muzike iz cijele Evrope. Među njima je i više od 800 učesnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u pripremi i realizaciji sadržaja i audio-video materijala na temu narodne muzičke tradicije u našoj zemlji.

Ovim povodom će u narednom periodu biti prezentovana i zbirka pjesama u izdanju Evropske asocijacije za muziku u školama. Zbirka će sadržavati narodne, tradicionalne pjesme iz zemalja koje su učestvovale u obilježavanju Evropskog dana muzike u školi, a autor poglavlja o Bosni i Hercegovini je mr. Nermin Ploskić.

Prošlogodišnji video spot za Evropski dan muzike u školama (EuDaMuS 2023.): https://www.youtube.com/watch?v=qRfiHC2-G3k

 

Sretan Evropski dan muzike u školama!

 

 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona