Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu upriličena prva izložba zvučnih slika u Bosni i Hercegovini (28. 5. 2018.)

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu upriličena prva izložba zvučnih slika u Bosni i Hercegovini

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak, 28. maja 2018. godine, mogla je svjedočiti prvoj izložbi zvučnih slika u Bosni i Hercegovini. Izložba je bazirana na elektroničkoj muzici i digitalnom dizajnu zvuka, a organizacijski je podržana od strane van. prof. dr. Dine Rešidbegovića i prodekanese za koncertnu aktivnost van. prof. dr. Belme Šarančić-Nahodović.
U Maloj sali Muzičke akademije studenti različitih Odsjeka i usmjerenja su pod mentorstvom prof. dr. Dine Rešidbegovića izložili svoje zvučne slike. Radi se o osam polaznika predmeta Elektronička muzika/Sound design, čiji eksponati su izloženi u obliku instalacija sastavljenih od improviziranih kabina putem kojih se moglo pristupiti digitalnom audio dizajnu. Studenti koji su učestvovali u izložbi su: Merima Muminhodžić (Hiba Hz 81), Rijad Kaniža (Noise), Haris Kartal (La-Trak), Asmir Hamzić (Aha), Emilija Jerković (EMI), Danijel Lovrić (Lfo), Luka Pavlić (Ring mod) i Ammar Bolukbasi (Cute Distortion).
U drugom dijelu eventa upriličen je performans žive elektronike, gdje su Haris Kartal, Rijad Kaniža i Merima Muminhodžić održali kratki koncert elektroničke muzike. Naime, radi se o umijeću studenata da u realnom vremenu konstruiraju i moderiraju određeni zvuk koristeći analogne sintetizatore zvuka Korg Minilogue i Korg MS-20 Mini. Cijeli događaj zabilježen je kroz objektiv Bakira Memiševića, studenta Muzičke akademije i fotografa ovogodišnjeg, jedanaestog po redu festivala Majske muzičke svečanosti.
Organiziranje i njegovanje ovakvih događaja od velikog je historijskog i edukativnog značaja za muzički i kulturni život Bosne i Hercegovine. Ono što je posebno bitno jeste dodir domaće publike, napose studenata, sa suvremenim umjetničkim načinom izražavanja, kao i edukacija i usmjerenje ka onome što nudi tehnologija i način života u 21. stoljeću. Iako je zvučna izložba ovakvog tipa organizirana prvi put na našim prostorima, odaziv i reakcije posjetitelja pokazatelj su da bi naredne izložbe mogle poprimiti veće ambicije i prerasti u tradicionalni muzički manifest.

Rijad Kaniža 

 

Galerija kliknuti ovdje

Foto: Bakir Memišević

Adresa dogadjaja: 
Mala sala Muzičke akademije

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona