Majstorska radionica profesora Miljenke Grđan i Simona Dešpalja na Muzičkoj akademiji UNSA - (15-19.04.2024)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje gostovanje profesora Miljenke Grđan i Simona Dešpalja sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. U periodu od 15. do 19. aprila 2024. oni će biti gosti Odsjeka za solo pjevanje te održati majstorsku radionicu za studente Odsjeka za solo pjevanje Muzičke akademije UNSA. Gostovanje se realizira u okviru programa Erasmus+.

 

Miljenka Grđan rođena je u Varaždinu gdje nakon mature iz glazbene teorije i dvogodišnjeg učenja pjevanja na Glaubenoj školi u Varaždinu upisuje studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav, gdje je diplomirala 1993, a magistrirala 1998. godine. Tjekom studija je nagrađivana Rektorovim nagradama i već nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, kao i u HNK u Zagrebu. Usavršavala se kod uglednih vokalnih umjetnika (Eva Marton, Marijana Lipovšek, Mariella Devia).

Debitirala je u HNK Zagreb ulogom Jelene u operi Nikola Žubić Zrinjski Ivana pl. Zajca 1994. godine pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Ostvarila je preko 30 sopranskih glavnih opernih uloga u kazališmnim kućama (Susanna, Mimi, Pamina, Marie, Ksenija, Barica, Lizinka, Đula, Suor Angelica, Prva dama, Regina, Micaela, Nannete, Blondchen, Gilda, Maruša, Rosina, Violetta Valery, Criside, Zorka, Erszebet). Ostvarila je nastupe s mnogim uglednim dirigentima, primjerice. Nikša Bareza, Loris Voltolini, Vjekoslav Šutej, Ivo Lipanović, Thomas Conlin, Falun Francis, Kazushi Ono, Robert Houlihau itd. Njezina interpretacija Zajčeve Jelene i Puccinijeve Cio-Cio San nominirana je za Nagradu hrvatskoga glumišta. Za svoj bogati umjetnički rad nagrađivana je nagradama i priznanjima: Nagrada Marijana Radev za ulogu Marie u operi La Fille du Regiment Gaetana Donizettija, Nagrada Društva sveučilišnih nastavnika i znanstvenika za ulogu Cio-Cio San u operi Madama Butterfly Giacoma Puccinija, Nagrada Prešernov sklad za izvedbu djela Vampirabile u Cankarjevom domu, Slovenija, Priznanje Grada Varaždina za snimanje nosača zvuka sa pjesama Ivana Padovca, Priznanje i zahvalnica oratorijskog Društva crkve sv. Marka za izniman doprinos društvu i promicanju hrvatske kulture (predsjednik mo. Vladimir Kranjčević), Priznanje i zahvalnica Gradiščanskih Hrvata u Gradišću za suradnju i promicanje hrvatske glazbe. Miljenka Grđan ostvarila je nekoliko nosača zvuka: CD – Božićne pjesme sa Zagrebačkom filharmonijom (mo. Kazushi Ono), CD – Pjesme Ivana Padovca (gitara Darko Rušec), CD – B. Britten: A Ceremony of Carols (suradnja sa Slovenskim zborom Carmina Slovenica i Marijom Graf-harfa), CD – A. Vivaldi: Gloria, B. Britten: Te Deum (Orkestar i zbor Split), CD – Antologija hrvatske glazbe 20. stoljeća (Slovenski komorni zbor, klavir V. Krpan, mo.V. Kranjčević) CD – solistički album uz pratnju harfe D. Grubišić Ćiković (djela hrvatskih i francuskih skladatelja) – nakladnik Croatia Records. U suradnji sa HRT-om, ostvarila je brojne snimke, od kojih se ističu: M. Kelemen: Pozdrav svijetu uz Simfonijski orkestar i dirigenta N. Barezu (praizvedba u KDVL), B. Maderna: Satyricon, uloga Criside - dirigent N. Bareza (prva izvedba u Hrvatskoj), F. Schubert: Lazarus, uloga Jemine uz Simfonijski orkestar – dirigent N. Bareza (prva izvedba u Hrvatskoj u KDVL). U svom bogatom pjevačkom opusu broji obljetničke nastupe, praizvedbe, nastupe na priznatim festivalima kod nas i u svijetu (gostovanje: Srbija, Austrija, Italija, Mađarska, Kanada, Brazil).

Miljenka Grđan izvodi nastavu u zvanju redovnog profesora na Pjevačkom odsjeku za kolegije Pjevanje i Komorna glazba na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U svojem dosadašnjem pedagoškom radu dokazala se kao vrlo kvalitetan pedagog, što potvrđuju uspjesi njezinih studenata na međunarodnim pjevačkim natjecanjima te uspješni nastupi na umjetničkim projektima. Njezini studenti dobitnici su Rektorove nagrade, a diplomanti se profiliraju u odlične soliste naših kazališta, vokalne pedagoge, odlične zboriste u ansamblima kazališta. Stalni je član povjerensta na međunarodnim natjecanjima, vodi umjetničko-istraživačke projekte na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, međunarodne pjevačke seminare za usavršavanje mladih umjetnika i pedagoga.

 

Simon Peter Dešpalj, hrvatski dirigent i korepetitor, školovao se u Zagrebu, a maturirao 1992. klasičnu gimnaziju (Akademisches Gymnasium) u Grazu (Austrija). Godine 1999. diplomirao je dirigiranje u klasi prof. Vjekoslava Šuteja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega je proveo tri mjeseca na usavršavanju u Rimu (Maya Sunara, Sergio La Stella). Stručno se usavršava kod oca (Pavle Dešpalj). 2014. završio cjeloživotno obrazovanje na Učiteljskom fakultetu u Osijeku - pedagoško-psihološka i metodičko-didaktička izobrazba.

Prvi angažman ostvario je 2000. godine kao zborovođa i dirigent u HNK Osijek. Od 2004. zaposlen je kao korepetitor u HNK Zagreb, a od 2010. naslovni asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu za predmet Studij opernih uloga. Godine 2013. primljen je u zvanje docenta i stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Osijeku za predmete Studij opernih uloga i Dirigiranje. Godine 2016. izabran je u zvanje docenta, a 2022. u zvanje izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dirigirao je orkestrima u Hrvatskoj (Zagrebačka Muzička akademija, INK Pula, Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski, Zadarski komorni, Hrvatski komorni, Osječko ljeto kulture, HNK Osijek i HNK Zagreb), a nastupao je na koncertima i seminarima u Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Izraelu i Francuskoj. 2014. ravna izvedbom operete Šišmiš na UA u Osijeku. Član je povjerenstva za potvrdu tema završnih i diplomskih ispita te za izradu novih studijskih programa na odsjecima pjevanje i glazbena pedagogija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Od 2012. u Cresu (otok Cres) održava samostalni seminar operne literature. Izveo je opere Evgenije Onjegin P. I. Čajkovskog, Anna Bolena G. Donizettija, Il Trovatore G. Verdija, Idomeneo W. A. Mozarta i ostale.

 

Više informacija: info@mas.unsa.ba

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona