Klavirski duo Trevisan & Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA (20.04.2023.)

U okviru proljetnog programa Koncertne sezone Muzičke akademije UNSA, nastupit će klavirski duo Teresa Trevisan i Flavio Zaccaria. Koncert će biti upriličen u četvrtak, 20. aprila 2023. u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u 19:00 sati.

Publika će prisustvovati nesvakidašnjoj interpretaciji Simfonije br. 3 u Es duru, op. 55 (Eroica) Ludwiga van Beethovena u aranžmanu za klavir četveroručno, koji je priredio Alfredo Casella.

Teresa Trevisan i Flavio Zaccaria debitirali su 2002. godine na Interfestu u Bitoli (Sjeverna Makedonija) kada su uspješno izveli Brandenburške koncerte Johanna Sebastiana Bacha u rijetkom aranžmanu za klavirski duo Maxa Regera, koji je revidirao Filippo Trevisan. Njihova interpretacija naišla je na uspjeh i afirmativne reakcije u širim krugovima kritike i publike.

Svoj rad duo temelji na kombinaciji individualnih muzičkih iskustava proisteklih iz različitih škola i saradnje s različitim profesorima. Trevisan je bila studentica Konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu (klasa: prof. Luciano Gante) i Ecole Normale de Musique “Alfred Cortot” u Parizu (klasa: prof. Aquiles Delle Vigne), dok je Zaccaria studirao na Konzervatoriju “Benedetto Marcello” u Veneciji (mentori: prof. Eugenio Bagnoli, prof. Ugo Amendola i prof. Bruno Mezzena). Različite razvojne puteve ujedinilo je zajedničko interesovanje za glavnim repertoarom i specifičnim aspektima izvođenja koje podrazumijeva klavirski duo.

Od 2002. Trevisan i Zaccaria usmjereni su ka produbljivanju manje poznatih djela. Godine 2006. njihov CD, posvećen djelima Maxa Regera (Suite op. 16 i Sechs Klavierstücke op. 94), koji je objavila izdavačka kuća Velut Luna, nagrađen je počasnim priznanjem na International Web Concert Hall Competition.

Nakon projekta “In Search of Roots” (U potrazi za korijenima), duo je sa perkusionistom Fabiànom Perez-Tedescom nedavno snimio još dva DVD-a/CD-a za italijansku diskografsku kuću Limen Music s djelima Maxa Regera, Béle Bartóka (Sonata za dva klavira i udaraljke, Sz. 110) i Sergeja Rahmanjinova (Simfonijski plesovi op. 45 u aranžmanu za dva klavira i udaraljke).

Duo je koncertirao u Italiji, Albaniji, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Litvaniji, Nizozemskoj, Portugalu, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Turskoj itd. Trevisan i Zaccaria redovno vode majstorske radionice iz oblasti klavirskoj dua na različitim evropskim institucijama kao što su Univerzitet Oulu (Finska), Konzervatorij “Manuel Massotti Littel” Murcia (Španija), Litvanska akademija za muziku i teatar Vilnius, Yasar Univerzitet u Izmiru (Turska), Kraljevski konzervatorij Mons (Belgija), Muzička akademija u Sofiji (Bugarska), CIT Cork School of Music (Irska), Trinity Laban College u Londonu (Velika Britanija), Konzervatorij i Univerzitet za muziku i izvedbenu umjetnost u Beču (Austrija), Konzervatorij Kanarskih otoka (Las Palmas), Akademija umetnosti u Novom Sadu (Srbija), ADV Muzička akademija Coimbra (Portugal), kao i na Texas Christian University, Fort Worth (SAD), gdje su seminar održali u formi video-konferencije u okviru LoLA projekta.

Od 2009. duo sarađuje sa Italijanskom istraživačkom i akademskom mrežom (GARR) na razvoju projekta LoLA (Low Latency Audio Visual Streaming System) kojim se nastoje razviti mogućnosti audio-video veza na daljinu u realnom vremenu. U novembru 2010. duo je upriličio svjetsku praizvedbu na daljinu između IRCAM-a u Parizu i Konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu.

 

Ulaz je slobodan.

 

Koncert se realizira kao dio aktivnosti studijske posjete Terese Trevisan, profesorice na Konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu, kao dio Erasmus+ programa akademskih razmjena u okviru dugogodišnje saradnje Muzičke akademije UNSA i ove institucije.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala „Cvjetko Rihtman“ Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona