ICTM Nacionalni komitet u Bosni i Hercegovini najavljuje promociju Zbornika radova Muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine (6. 7. 2021.)

ICTM Nacionalni komitet u Bosni i Hercegovini najavljuje promociju Zbornika radova

Muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine

 

Promocija Zbornika radova Muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine koje su uredile Tamara Karača Beljak i Jasmina Talam održat će se u utorak, 6. 07. 2021. godine u 11,00, u sali Srednje muzičke škole, Josipa Stadlera 1/II, Sarajevo.

Zbornik radova sadrži odabrane tekstove izlagane na istoimenom naučnom skupu održanom u aprilu 2018. godine povodom obilježavanja pet godina od osnivanja ICTM Nacionalnog komiteta u Bosni i Hercegovini i 20 godina od osnivanja Muzikološkog društva FBiH. Radovi su grupisani u nekoliko tematskih cjelina – izvori za proučavanje muzičke tradicije, kazivači i njihove muzičke prakse, očuvanje i prenošenje tradicije, muzička pedagogija, tradicija u kompozitorstvu i muzička publicistika. Pored radova Jasmine Talam, Tamare Karača Beljak, o. Zvonke Martića, Naide Hukić i Branke Vidović, u Zborniku nalaze se radovi etnomuzikologa mlađe generacije Mirze Kovača, Damira Galijaševića, Zorane Guje i Lejle Čaušević Karačić. Različiti metodološki pristupi autora/ica, teorijski, historiografski, etnografski, estetski, kulturološki, s jedne strane najprije svjedoče o individualiziranim, pojedinačnim zahvatima, a s druge o postojanju mogućnosti da se srodni muzički i tradicijski fenomeni diferencirano promatraju i istražuju. Od etnografije do estetike, od autorefleksije do historiografije, sa jasnim zapažanjima ponuđeni tekstovi nude, između ostalog, i nove horizonte u shvatanju i vrjednovanju etno/muzičkih fenomena. Stoga naučna i stručna publikacija ovog tipa ima višestruku namjenu: obogaćaju literaturu iz oblasti etnomuzikologije, etnologije i teorije muzike, i omogućava široj javnosti da dobije dragocjene uvide u istraživačke rezultate bosanskohercegovačkih stručnjaka i naučnika. Zbornik se može shvatiti i kao platforma za konstituiranje različitih rasprava o etno/muzičkim fenomenima.

Promotorice izdanja su dr. Fatima Hadžić (Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu) i dr. Lana Paćuka (Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu).

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca je ograničen.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna dvorana „Cvjetko Rihtman“ (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo)
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona