Fissarmonicameratta #2: Koncert povodom Internacionalnog dana harmonike – (06.05.2024.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, na inicijativu Odsjeka za harmoniku na čelu sa red. prof. dr. Belmom Šarančić i ass. MA Azmirom Halilovićem, tradicionalno u Bosni i Hercegovini organizuje proslavu Internacionalnog dana harmonike koji će biti upriličen u ponedjeljak, 6. maja 2024. godine, u 18:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Komisiji za autorizaciju patenta u Beču, 6. maja 1829. godine, Cyrill Demian, graditelj organa i klavira, predstavio je prvi prototip današnje harmonike. Odlukom UNESCO-a, ovaj dan je 2009. proglašen Svjetskim danom harmonike.

Ove godine Odsjek za harmoniku je publici priredio istinski muzički spektakl. Vodeći se riječima čuvenog Goethea koji je rekao kako je "kamerna muzika razgovor razumom obdarenih ljudi", klasična harmonika će na koncertu "Fissarmonicammeratta" stupiti na scenu u komunikaciju sa drugim, "starijim" klasičnim instrumentima. Ideja cjelokupnog koncerta je slobodna umjetnička komunikacija kroz sastave koji su studenti svojevoljno izabrali vođeni prijateljskim i kolegijalnim poznanstvima, i repertoarom koji su kreirali vođeni sopstvenim muzičkim afinitetima.

Tako će na sceni nastupiti 9 različitih sastava koji će prezentovati umijeće muzičke komunikacije harmonike sa čak 9 različitih instrumenata. Stilski, harmonika će se predstaviti u kamernim sastavima kroz muzičko proputovanje od 19. vijeka, preko klasika 20. vijeka sve do premijernog izvođenja djela savremene muzike. Publici će se prvi put predstaviti i kamerni sastav "MAS Piazzolla" koji će izvesti najpoznatija djela pisana za "Piazzolla kvintet".

Reperotar će uključiti djela kompozitora kao što su B. Šehu, J. Tamulionis, F. Oberthaler, G. Hermosa, C. Saint-Saens, S. Voitenko, V. Monti, J. Coltrane, U. Schultheiss, A. Piazzolla.

 

Ulaz je slobodan.

Adresa dogadjaja: 
Umjetnička galerija BiH
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona