Anthony Ciaccio sa Conservatorio di Musica “L. Canepa” di Sassari na Muzičkoj akademiji UNSA (05.12. do 07.12.2023.)

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u periodu od 5. do 7. decembra 2023. godine boravit će Anthony Ciaccio, italijanski pijanista i profesor na Conservatorio di Musica “L. Canepa” di Sassari (Italija).

Tokom trodnevne posjete, prof. Ciaccio će održati seminar za studente klavira i solistički recital koji će biti upriličen u srijedu, 6. decembra, u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u okviru Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu i programa Koncertne sezone MAS.

Na repertoaru će biti Sonata op. 23, br. 3 u Es duru M. Clementija, “Berceuse-Rêverie” (Uspavanka-Sanjarenje) op. 42, br. 2 G. Sgambatija, “Notturno” O. Respighija, “Les cloches de Genève: Nocturne” (Zvona Ženeve: Nokturno) iz “Première année: Suisse” (Prva godina: Švicarska), prve od tri svite iz ciklusa “Années de pèlerinage” (Godine hodočašća) F. Liszta i Sonata br. 3, op. 5 u f molu J. Brahmsa.

Ulaz je slobodan.

 

Anthony Ciaccio je italijanski pijanista i profesor klavira na Conservatorio di Musica “L. Canepa” di Sassari (Italija). Diplomirao je na Conservatorio di Musica “Vincenzo Bellini” di Palermo (klasa: prof. Dorotea Cei), a master iz napredne muzičke interpretacije završio je na Escola Superiore de Musica de Catalunya u Barseloni - ESMUC (klasa: prof. Vladislaa Bronevetzky). Studirao je i na Accademia Varesina “A. Cortot” di Travedona Monate (Varese, Italija) (klasa: prof. Roberto Plano) i muzičku pedagogiju na Univerzitetu “Dimitrie Cantemir” u Targu Murešu (Rumunija).

Koncertirao je diljem Italije, Španije, Švicarske, Nizozemske, Njemačke, Palestine, Velike Britanije, Finske, Malte, Austrije, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Rumunije pri značajnim institucijama, festivalima i u različitim koncertnim prostorima, uključujući dvoranu Einsiedeln Abbey, RKK Pfarramt St. Peter und Paul di Oberwil u organizaciji Ambasade Italije u Baselu, Eutherpe per la Fondazione Eutherpe di Leon, u koncertnoj dvorani “Max-Rill-Gymnasium Schloss” u Reichersbeuernu, na “Clavis” festivalu u Minhenu, koncertnoj dvorani pri ESMUC u Barseloni, u sklopu XVII umjetničke sezone Associazione Artistico Culturale Athenaeum Barletta, u koncertnoj sali pri Feszek Muveszklub u Budimpešti, na Državnom konzervatoriju u Tbilisiju, u dvorani Simfonijskog orkestra Segedina, pri Centro Aragonese de Cultura u Barseloni, u Kirjasto Bibliotek u Helsinkiju, koncertnoj dvorani Muzičkog instituta “Rodolfo del Corona” Livorno, za Fundation Franzo Zerrifelli u Firenci, na Nacionalnom konzervatoriju “Edward Said” u Ramallahu, u Državnoj filharmoniji Targu Mureša, u Nacionalnoj galeriji “Palazzo Spinola” i na Conservatorio di Musica “Niccolò Paganini” u Đenovi, na Museo Diocesano di Piazza Armerina, u sklopu umjetničke sezone Conservatorio di Musica “Vincenzo Bellini” di Palermo, na festivalu Milano Piano City, Teatro Politeama Garibaldi, u Oratorio del Rosario di Santa Cita i RAI Auditorium u Palermu, u Teatro Comunale “Salvatore Cicero” u Cefalu i Teatro L’Idea di Sambuca di Sicilia.

Sarađuje sa brojnim umjetnicima, uključujući vokalne soliste i instrumentaliste, a od 2015. djeluje i kao klavirski saradnik - korepetitor za balet i klasični ples. Predavao je klavir na “Skené Academy” Sciacca, na Conservatorio di Ferrara “G. Frescobaldi” i na Conservatorio di Musica di Trapani, a radio je i u muzičkim i plesnim školama u Grossetu, Livornu i Milanu.

Od 2022. godine, u okviru saradnje sa različitim inostranim školama, konzervatorijima i univerzitetima, redovno drži majstorske radionice i godišnje specijalističke kurseve u Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Palestini, Rumuniji i Španiji.

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona