Alma Karić i Nermin Ploskić gosti Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“  (14. 12. 20022.)

Alma Karić i Nermin Ploskić gosti Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“ 
 

Nastavak realizacije projekta Ciklus kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“ će u okviru programa „Alumni Edition“ ugostiti alumnuse Muzičke akademije UNSA, Almu Karić, prof. i mr. Nermina Ploskića, u srijedu 14. 12. 2022. u 12.30 na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Na osnovu bogatog iskustva u praksi i dugogodišnjeg djelovanja u udruženju „Superar“ BiH prezentirati će temu „Superar – Muzička edukacija kao pokretač pozitivnih društvenih promjena“.
Ovogodišnje izdanje Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“ implementira se u okviru izbornog predmeta „Primijenjena istraživanja u oblastima muzičke teorije i muzičke pedagogije“ kojeg vode doc. dr. Nerma Hodžić-Mulabegović, doc. dr. Naida Hukić i van. prof. dr. Amra Bosnić. Pritom, kao jedna od radionica Ciklusa, „Alumni Edition“ omogućuje tematske susrete s bivšim studentima Muzičke akademije – umjetnicima, naučnicima i stručnjacima koji su u svojim poljima djelovanja ostvarili izniman uspjeh. Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju MAS se u realizaciji svih programa Ciklusa kao partneri priključuju Centar za muzičku edukaciju MAS i Univerzitet u Sarajevu – Odjel za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport. 
Sva predavanja Ciklusa su otvorena za studente UNSA, uz obaveznu najavu na mail adresu: podijelimoznanje@gmail.com

Alma Karić (Tuzla, 1978) diplomirala je na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Teodora Romanića (2001). Od 2000. godine zaposlena je kao nastavnica skupnog muziciranja u OMBŠ „Novo Sarajevo“, gdje radi s dječijim horovima i orkestrima. Osnivačica je i dirigentica omladinskog ženskog hora „Superar Cadenza“, a u periodu od 2014–2018. godine radila je i kao dirigentica dječijeg hora „Suncokreti“. U dva navrata je bila koordinator Regionalne dječije filharmonije. Sa svojim ansamblima nastupala je u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Češkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, te osvojila oko 30 nagrada na federalnom i međunarodnom nivou. Redovni je član žirija na takmičenjima u organizaciji Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga u FBiH za kategorije hor, orkestar i vokalni ansambli. Od 2016. godine obnaša funkciju umjetničke direktorice udruženja „Superar“ u BiH, kojeg su osnovali Bečka koncertna dvorana, Hor bečkih dječaka i Caritas Beč. U junu 2022. godine, kao članica „Superar“ organizacijskog tima, po prvi put nakon 55 godina u BiH dovodi čuveni Hor bečkih dječaka.

Nermin Ploskić (Sarajevo, 1990) diplomirao je 2013. i magistrirao 2018. godine na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. U periodu od 2013–2018.  godine bio je angažovan kao nastavnik muzičke kulture u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, a od 2016. i kao nastavnik muzike u udruženju „Superar“ u Bosni i Hercegovini, čiji su osnivači Bečka koncertna dvorana, Hor bečkih dječaka i Caritas Beč. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u zvanju višeg asistenta za predmete Metodika muzičke nastave I –VIII. Član je Muzikološkog društva FBiH, Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga u FBiH, Udruženja za tradicionalnu muziku – ICTM – Nacionalnog komiteta u BiH, Organizacionog odbora simpozija Muzičke akademije i Muzikološkog društva FBiH „Muzika u društvu“, Odbora za kvalitet Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Evropske asocijacije za muziku u školama – EAS u kojoj je angažovan kao nacionalni koordinator za BiH.

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona