Online koncert studenata Odsjeka za klavir u sklopu 13. festivala Majske muzičke svečanosti

Online koncert studenata Odsjeka za klavir u sklopu 13. festivala Majske muzičke svečanosti

 

Pred nama je još jedan online koncert u sklopu 13. festivala Majske muzičke svečanosti, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o koncertu studenata Odsjeka za klavir, koji su u malo drugačijim uslovima, ali sa jednakim trudom, odlučili da daju svoj doprinos Festivalu. Tako će gledatelji u videu koncerta Odsjeka za klavir čuti studente Kristinu Lazić, Klaru Vukojević, Marka Stojanović, Zerinu Šabotić, Merimu Lokvančić, Aminu Mujalo i Nadira Hošić, iz klasa profesorice Višnje Bakalar i profesora Dragana Opančića.

 

Kako su tekle pripreme, najbolje pokazuju ovi dijelići dopisivanja u sklopu online nastave:

•           Hoćemo li skype ili zoom, ma možda može i viber, a i whatsapp; hajde, ne valja, kasni zvuk, ne čujem pedal, zarotiraj kameru, kako to naopačke snima, lijevo diskant, desno bas!! Svašta. Šaljite snimke, rok nam je do 10. Upisat ću ti u note. Kako mislite? Aaa, shvatam. Upisala i poslala na skype. Jel jasno - jeste sve mi je jasno. Kad ti je jasno, što ne uradiš? Ne izlazi mi ništa. Šta ima da izlazi, digneš ruku i nogu na drugu dobu. Mirnije, poetično, duboko, vedro i titravo, jedinstven tempo, pulsiranje planete, ne mlati rukama, uho, uho, uho, jasno vodi melodiju. A dinamika. Stalna promjena. Škripi pedal. Uzmi sapun, otvori klavir i nazovi me na viber. Slušni fokus. Nivoi i planovi. Karakter, karakter. Bez napora.

 

U vremenu izolacije, više od svega tragali smo za mirom, jednostavnošću i lakoćom. Biti jedno s prirodom. Biti dio beskonačnog pulsa svemira. Uspavanka mojim bolima. Melanholija. Borba. O svemu tome, a i o mnogo čemu drugom, u ovom videozapisu https://youtu.be/a032EyRiCko pričaju nam studenti Odsjeka za klavir kroz djela Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, Johannesa Brahmsa, Sergeja Rahmanjinova i Sergeja Prokofjeva.

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona