Muzička akademija UNSA: Središte muzičke edukacije i koncertnog života u BiH

Realizacija nastavnog procesa, teorijske i praktične nastave, prostorni kapaciteti i osavremenjivanje opreme bile su teme susreta rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja i dekana Muzičke akademije prof. mr. Ališera Sijarića upriličenog u utorak 2. juna 2020. godine u prostorijama Muzičke akademije. Sastanku su prisustvovali i prof. Sanja Burić, prorektorica za umjetnost, kulturu i sport, te doc. dr. Amila Ramović, prodekanesa za međunarodnu saradnju, doc. dr. Valida Akšamija, prodekanesa za nastavu, prof. mr. Dragan Opančić, prodekan za koncertnu djelatnost, i student Ivan Perković, član Senata iz reda studenata.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu već 65 godina predstavlja središte muzičke edukacije i koncertnog života u BiH. Najznačajniji umjetnici su predavači na ovoj ustanovi, gdje oblikuju, razvijaju i promoviraju rad studenata na osam umjetničkih odsjeka.

Tokom susreta je istaknuto da se Muzička akademija, pored primarno obrazovne aktivnosti, kroz svoju redovnu aktivnost Koncertne sezone pokazala kao daleko najproduktivniji i najznačajniji organizator događaja koncertnog života Sarajeva i BiH.

U toku razgovora o prostornim kapacitetima ukazano je na poteškoće sa kojima se Muzička akademija suočava, a koje se ogledaju u organizaciji same nastave, nedostatku funkcionalnog radnog prostora i nedostatku koncertne sale. Obezbjeđenje adekvatnog prostora odnosno izgradnja zgrade Muzičke akademije u Kampusu Univerziteta u Sarajevu od značaja je za bosanskohercegovačko društvo.

Razgovarano je i o održavanju nastave u vrijeme pandemije, te je istaknuto da su se i nastavnici i studenti Muzičke akademije jako dobro snašli u ovom periodu online izvođenja nastave.

Izvor: Univerzitet u Sarajevu

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona