6. simpozij ICTM studijske grupe Multipart Music, Sarajevo (23. - 27. 9. 2019.)

6. simpozij ICTM studijske grupe Multipar Music, Sarajevo (23. - 27. 9. 2019.) 

Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i International Council for Traditional Music (ICTM) – Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu organiziraju 6. simpozij ICTM studijske grupe Multipart Music. Simpozij će se održati od 23. - 27. 9. 2019. godine u prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu. Programski odbor u sastavu Ardian Ahmedaja (Austrija), Ignazio Macchiarella (Italija), Žanna Pärtlas (Estonija) i Jasmina Talam (Bosna i Hercegovina) odabrao je radove 30 stručnjaka iz oblasti etnomuzikologije i muzikologije iz 14 zemalja koji će biti predstavljeni na simpoziju.

U okviru simpozija će se organizirati i dva koncerta. Prvi koncert, koji ujedno predstavlja i početak koncertne sezone Muzičke akademije za akademsku 2019./2020. godinu, će se održati 23. 9. 2019. godine u sali Srednje muzičke škole (Josipa Stadlera 1/II) u 19.00 sati. Na koncertu će se predstaviti studenti Muzičke akademije.

Vokalno-instrumentalni ansambl Etnoakademik će održati koncert 26. 9. 2019. godine u 19.00 sati u sali Muzičke akademije (ul. Avdage Šahinagića br. 14). Ansambl Etnoakademik njeguje i prezentira vokalnu, instrumentalnu i vokalno-instrumentalnu muzičku tradiciju, svjetovnog i duhovnog sadržaja, seosku i gradsku praksu sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, kao i manjinskih etničkih skupina. Gosti koncerta će biti folklorni ansambl Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj koji na svom repertoaru ima koreografirane folklorne plesove iz Bosne i Hercegovine. Ovaj folklorni ansambl će se po prvi put predstaviti bosanskohercegovačkoj javnosti.

Ulazi na koncerte su besplatni.

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona