13. festival Majske muzičke svečanosti: Online koncert Odsjeka za solo pjevanje (13. maj 2020.)

13. festival Majske muzičke svečanosti: Online koncert Odsjeka za solo pjevanje (13. maj 2020.)

 

Nakon otvorenja online izdanja 13. festivala Majske muzičke svečanosti, koncertom smjera za harmoniku, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu Festival nastavlja sa online koncertom Odsjeka za solo pjevanje zakazanog za 13. maj.

Studenti, umjetnički saradnici i profesori Odsjeka za solo pjevanje su po prvi put bili suočeni s izazovom pripreme online koncerta u iznimno teškim uslovima rada, pogotovo za mlade pjevače koji još uče, a gdje je tokom muziciranja bio nemoguć direktan kontakt studenta i profesora.

Nedostatak kvalitetnijih uređaja za snimanje, akustičnih prostora, te udaljenost studenata, saradnika i profesora, koji se trenutno nalaze u različitim gradovima BiH i Hrvatske, nisu omeli ostvarenje zamisli da se dio nastavnog procesa i pripremanog programa za koncert podijeli s publikom. Tako će gledatelji u videu koncerta Odsjeka za Solo pjevanje imati priliku čuti raznovrstan program u izvebni studentica Laure Kozlinger (sopran, II. godina), Emine Porča (sopran, II. godina), Emili Špac (sopran, III. godina, na razmjeni sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku) i Hane Salihović (sopran, III. godina), u klasi profesorice doc. Vedrane Šimić, a uz klavirsku pratnju višeg umjetničkog saradnika dr. Milana Lucića. 

Koncert je dostupan na slijedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=x-sOGwNgPcw

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona