Simfonijski orkestar

Simfonijski orkestar Muzičke akademije je stalni ansambl koji okuplja sve studente instrumentalnih odsjeka, a oblikuje se u okviru nastave iz predmeta Orkestar na Odsjeku za dirigovanje. Simfonijski orkestar izvodi velika djela samostalno ili skupa s mješovitim horom.

Kako je već rečeno orkestar je izveo neka fundamentalna historijska djela poput Berliozove Fantastične simfonije, a u zajednici s horom Akademije izveo je Mozartov Requiem, Beethovenovu Devetu simfoniju, Orffovu Carminu Buranu i sl. Simfonijski orkestar se po potrebi i zahtjevima programa koji se izvodi popunjava i s alumnijima Akademije, ali i muzičarima izvan Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Važno je spomenuti da se studentima u orkestru obavezno pridružuju i njihovi profesori što je dokaz da je cjelokupni umjetnički život na Akademiji simbiotičkog karaktera i strogo vezan za umjetničku nastavu i zahtjeve uspješnog muziciranja. Profesor koji uvježbava i izvodi cjelovečernje programe sa Simfonijskim orkestrom je Ognjen Bomoštar sa asistentom Emirom Mejremićem.

 

FESTIVALI

Muzička akademija u Sarajevu u godini 2015-oj slavi 60 godina rada i postojanja. Program proslave je dosta obiman, počeo je u oktobru 2014. i trajat će do prve polovine 2016. godine. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Muzička akademija u Sarajevu u godini 2015-oj slavi 60 godina rada i postojanja. Program proslave je dosta obiman, počeo je u oktobru 2014. i trajat će do prve polovine 2016. godine. Koncertna sezona 2016. / 2017.