Održan komemorativni skup za uvaženog violinistu i profesora Dževada Šabanagića (1945–2024)

U ponedjeljak, 13. maja 2024. godine, u Narodnom pozorištu Sarajevo održan je komemorativni skup povodom smrti uvaženog violiniste i profesora Dževada Šabanagića (1945–2024), upriličen u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) i Sarajevske filharmonije.

Ispred Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu obratili su se prof. dr. Amila Ramović, dekan prof mr. Ališer Sijarić, te prof. dr. Belma Alić, šefica Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru i profesorica kamerne muzike.

Prof. Ramović istakla je da su prof. Šabanagića kao svoga maestra osjećali i prepoznavali daleko izvan kruga studenata i muzičkih profesionalaca, te cijenili građani svih domena društva. Njegov lik i djelo, reputacija dobrog čovjeka i umjetnika, isprepleteni su tako da se o njima ne može odvojeno govoriti. Kako je kazala prof, Ramović, oni svjedoče o rijetkom primjeru ostvarenog ideala umjetnosti koja nije skrivena iza zavjesa profesionalnih institucija, nego živi među ljudima zanesenim inspiracijom i ljubavlju prema muzici koju je Šabanagić uvijek sa sobom nosio. Posebno živi među onima koji su skupa sa njim i njegovim kolegama riskirali živote kako bi svjedočili neuništivosti duha prilikom stotina izvedbi u Sarajevu pod opsadom.

Prof. Sijarić, osvrnuvši se na značajan umjetnički, pedagoški i društveni angažman, ali i blagost u komunikaciji i profinjenu mekoću karaktera, podsjetio je na neraskidivu i međusobno determinirajuću vezu prof. Šabanagića i njegovog Sarajeva, te da su njegov život i djelo duboko utkani u biće ovog grada. Kao što je čak i hipotetički teško zamisliti da ovakvi pojedinci žive i stvaraju na drugom mjestu, tako i nakon njihovog odlaska više nije moguće ni zamisliti to mjesto bez traga koji izuzetni ljudi ostavljaju za sobom.

Kroz retrospektivu na njegov bogati profesionalni rad, prof. Belma Alić, kao nekadašnja studentica, članica publike, ali i kasnije kolegica i nasljednica klase kamerne muzike prof. Šabanagića, ukazala je da se trebamo sjećati njegovih važnih postignuća koja bi nam mogla poslužiti kao primjer i vodilja.

Uvaženom violinisti počast je odao i Mustafa Mujbegović, direktor Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” i predsjednik Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga FBiH. Osvrnuo se na neizmjeran doprinos koji je prof. Šabanagić kao direktor utkao u rad škole i na njegov vizionarski duh. Od lokalne osnovne muzičke škole stvorio je, po broju učenika, jednu od najvećih muzičko-obrazovnih ustanova u tadašnjoj Jugoslaviji. Otvaranjem podružnih odjeljenja po cijelom gradu i prigradskim naseljima, omogućio je muzičko obrazovanje svakom djetetu. Podsjetio je da je prof. Šabanagić kao utemeljitelj višedecenijski, a kasnije i doživotni počasni predsjednik, Udruženje muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga FBiH svojim dostojanstvom i ljudskošću oplemenio i učinio boljim i jačim, vođen mišlju da muzika treba da ujedinjuje i kanališe sve energije koje žele pomoći i muzici, ali i ljepšem i boljem svijetu.

Evocirajući sjećanja na prijateljstvo i saradnju, od prof. Šabanagića oprostile su se i Gordana Mitrović i Gordana Blažinović, članice Sarajevske filharmonije. Prisjetile su se zadovoljstva zajedničkog muziciranja u Sarajevskom gudačkom kvartetu, a kasnije i Sarajevskoj filharmonjii, gdje je uvijek nasmijani, ljubazni i radoznali Dževad Šabanagić, kao umjetnički vođa i organizator svih aktivnosti, bio “granitna stijena” i čvrst oslonac ovih ansambala. Ističući da su od profesora mnogo naučile o ljepoti kamerne muzike, profesionalnosti, ustrajnosti, strpljenju, beskompromisnoj posvećenosti, zaključile su da će njegova energija i žar prema violini koji je prenosio na sve studente i kolege, beskrajno nedostajati.

U čast profesora Šabanagića, violinistice i više asistentice na Muzičkoj akademiji UNSA mr. Alma Dizdar i mr. Tamara Arsovski izvele su Duet za dvije violine u g molu op. 49 Reinholda Glièrea, te Gudački trio u g molu Alexandera Borodina koji su interpretirale s violončelisticom Belmom Alić.

 

Foto: Vanja Čerimagić

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona