Violistica Etleva Karadža i pijanistica Sonja Radojković na Muzičkoj akademiji UNSA (20.06.2022.)

U sklopu Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u ponedjeljak, 20. juna 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” bit će upriličen recital violistice Etleve Karadža koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Sonje Radojković.

Na programu će se naći djela Franza Schuberta, Frédérica Chopina i Henria Vieuxtempsa.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Etleva Karadža završila je studij viole na Muzičkoj akademiji u Tirani u klasi profesora Ariana Paçoa. Za vrijeme studija bila je dio ansambla Tiranski solisti, te je nastupila s orkestrom studenata i profesora Muzičke akademije u Tirani. Od 1995. do 1999. djeluje kao članica orkestra Tiranske opere, a 1999. godine pridružuje se Sarajevskoj filharmoniji, gdje je od 2003. godine vođa dionice viole. Od 2015. članica je Balkanskog kamernog orkestra pod vodstvom maestra Toshio Yanagisawe.

Kao solistica je u više navrata svirala sa Sarajevskom filharmonijom, te se predstavila na brojnim festivalima kao što su “Muzika na žici”, SONEMUS Fest, “Sarajevska zima”, “Tiransko proljeće”, “Skopje KamerFest”. Nastupala je u eminentnim dvoranama širom svijeta: Mozarthaus (Beč), Victoria Hall (Ženeva), Suntory Hall, Orchard Hall, Daiichi-SeiMei, Kioi Hall (Tokio), Zadužbina Ilije M. Kolarca (Beograd), Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (Zagreb), Cankarjev dom (Ljubljana), Ataturk Kultur Merkezi (Istanbul) itd.

Karadža je održala niz majstorskih radionica za učenike Srednje muzičke škole Sarajevo i na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Sonja Radojković je višestruko nagrađivana koncertna pijanistica i profesorica na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (FMU), na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te je djelovala kao gostujući profesor na univerzitetima muzike u Yong Siew Toh Conservatory (Singapur), na Manitoba University (Winnipeg, Kanada), na konzervatorijima u Dunedinu i Wellingtonu (Novi Zeland) i na Conservatoire de Caen (Francuska).

Nakon završetka osnovnog studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, magistrirala je na Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” u Moskvi, sa samo 22 godine, a zatim i na FMU Beograd.

Radojković je, nastupajući diljem Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država, izgradila intenzivnu međunarodnu karijeru, te je nastupala u prestižnim salama, kao što je Operska kuća u Oslu, gdje je održala koncert u okviru ceremonije otvaranja. Ostvarila je saradnju sa brojnim umjetnicima kao što su Alejandro Drago iz Argentine, Carlo Pontén iz Švedske, Eileen Engebretsen iz Norveške, Alfredo Oyaguez iz Španije itd.

Snimila je nekoliko CD izdanja (dva za PGP RTS, Grčku Uniju kompozitora, diskografsku kuću na Novom Zelandu), a osim klasičnog repertoara izvodi djela savremenih autora.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman" Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona