Uspješno završen prvi dio aktivnosti projekta Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Podijelimo znanje 2019/20

Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS) je u školskoj 2019/20. godini pokrenuo projekt „Razvoj kompetencija studenata muzike i realizacija sistema cjeloživotnog učenja u muzičkom obrazovanju kroz Ciklus kreativnih radionica Podijelimo znanje 2019/2020“, osmišljen kao inoviran i proširen nastavak u protekle tri godine realizirane studentske radionice Podijelimo znanje. Uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i u suradnji s Centrom za muzičku edukaciju MAS, Ciklus radionica Podijelimo znanje 2019/20. kreirao je prostor unutar kojeg studenti MAS imaju priliku ne samo razmijeniti svoja znanja, ideje i razmišljanja iz oblasti muzičke teorije, pedagogije, muzikologije, etnomuzikologije i instrumentalne prakse sa svojim kolegama iz zemlje i inostranstva, nego ih i proširiti, kritički sagledati i propitati prisustvujući predavanjima eminentnih umjetnika, stručnjaka i naučnika iz oblasti muzike, ali i drugih umjetničkih i naučnih područja. Ciljevi i zadaci projekta integrirani su u pet programskih okvira, koji će se realizirati pod zajedničkim imenom i motom ciklusa – Podijelimo znanje.

Novu školsku godinu započeli smo realizacijom prvog dijela programskog okvira ciklusa pod nazivom Kreativna radionica Podijelimo znanje 2019/20 – Studenti MAS u gostima. Radionica je uspješno provedena u periodu od septembra do novembra 2019. godine posjetama Drugom međunarodnom forumu studenata scenskih umetnosti u Beogradu, Srednjoj muzičkoj školi I i II stupnja i Srednjoj glazbenoj školi Ivana Pl. Zajca u Mostaru, te Srednjoj muzičkoj školi u Zenici. Cilj programa ove Radionice, čije će naredno izdanje biti realizirano u martu/aprilu 2020. godine posjetama Bihaću, Banja Luci i Novom Travniku je unaprijediti saradnju s kolegama profesorima i učenicima muzičkih akademija i srednjih muzičkih škola u drugim gradovima Bosne i Hercegovine i inostranstvu, upoznati ih s aktivnostima projekta, te razmijeniti s njima znanja i iskustva o oblastima muzičkog djelovanja. Drugi forum studenata scenskih umetnosti, u organizaciji studenata Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, održan je u Kancelariji za mlade Vračar u Beogradu 26. 9. 2019. godine. Svojim temama iz oblasti solfeggia i metodike muzičke nastave su se predstavili studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Silvana Jakupović (V godina), Ana-Marija Tomić (IV godina) i Damir Dajić (V godina). Mostarsko izdanje Radionice, koje se 19. 11. 2019. održalo u prostorijama Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru ujedinjujući učenike obje mostarske srednje muzičke/glazbene škole, predvodio je voditelj projekta red. prof. dr. Refik Hodžić, koji je u okviru jednosatnog predavanja govorio o metodičkom diskursu u nastavi harmonije. Pratile su ga studentice Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju MAS Silvana Jakupović, Ana-Marija Tomić i Jelena Stipić (IV godina), te teorijski (Jakupović) i praktično predstavile programske okvire Ciklusa razmatranjem problema muzičke teorije i pedagogije poput analitičkog pristupa Petoj simfoniji L. van Beethovena (Stipić) ili mogućnosti interaktivne aplikacije predmeta muzičke teorije i pedagogije u formi mjuzikla (Tomić). Na Radionici u Zenici 21. 11. 2019. godine predstavili su se asistentica Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Ena Plakalo, MA, izlaganjem o viziji i dosadašnjim iskustvima Ciklusa, te studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Damir Dajić, kao i Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju Rijad Kaniža (IV godina) i Zanin Berbić (V godina), koji su pokazali kreativne prezentacije svojih ideja o muzičkim fenomenima poput modulacije u solfeggiu (Dajić), konceptu Musique concrète (Kaniža) ili improvizacije u sevdalinci (Berbić).

Uporedo s navedenim, realizirana je i Kreativna radionica Podijelimo znanje – Iz druge perspektive, čiji programski okvir studentima Muzičke akademije želi obezbijediti kreativno okruženje za prepoznavanje i produbljivanje njihovih ideja i interesovanja izvan akademskim programom zadatog prostora, a kroz suradnju s profiliranim umjetnicima i naučnicima s drugih srodnih institucija (akademija umjetnosti, fakulteta, instituta za umjetničko/naučno istraživanje, umjetničkih galerija, medijskih i izdavačkih kuća). Jedan od ciljeva je i potaknuti studente na kritičko, kreativno mišljenje o pozicijama umjetnika, teoretičara umjetnosti i pedagoga u društvu, kao onih koji ukazuju na nužne promjene, iniciraju ih i ulažu u njihovu realizaciju, dok pritom brižljivo čuvaju općeljudske vrijednosti na kojima društvo počiva i odgovorno ih prenose novim generacijama. Stoga smo u ovom izdanju Kreativne radionice Podijelimo znanje 2019/20 – Iz druge perspektive pozvali prof. mr. Bojana Hadžihalilovića, grafičkog dizajnera i jednog od idejnih tvoraca antologijskog djela Greetings from Sarajevo 1993, koje je i bilo u fokusu njegovog predavanja namijenjenog studentima MAS 27. 11. 2019. godine. Predavanje je održano u prostoru Galerije 11/07/95, koja pored toga što već godinama zauzima suverenu poziciju u kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici u julu 1995. godine snažno odašiljući poruke o pogubnosti rata, pogubnosti ravnodušja spram njega i šutnje i zaborava nakon njega, nudi stalnu postavku navedenog Hadžihalilovićevog djela. Uvod u samo predavanje kroz kurirani obilazak Galerije kuratorice Anele Hakalović ukazao je na jedan od najvažnijih konteksta sagledavanja umjetničkog djela – njegove uloge u bosanskohercegovačkom društvu.

Ovogodišnje aktivnosti Ciklusa zaokružila je Kreativna radionica Podijelimo znanje 2019/20 – Alumni Edition. Sami program ima za cilj obnoviti kontakte s bivšim studentima Muzičke akademije, koji su po završetku školovanja uspjeli ostvariti izniman uspjeh u svojim poljima djelovanja, prepoznat u društvima u kojima stvaraju. Njihova iskustva koja su na tom putu stjecali upravo su idealan praktičan prikaz potrebe i nužnosti pojedinca za cjeloživotnim učenjem, na koje projekt i želi ukazati. Stoga smo 12. 12. 2019. ugostili alumnija MAS Boška Jovića, MA, koji je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu održao dvosatno predavanje na temu Moj svijet muzike, ponudivši prisutnima uvid u detalje uspona svoje karijere gitariste, označene brojnim solističkim koncertima i saradnjom s najpoznatijim muzičkim umjetnicima BiH, regije i svijeta.

Realizacijom navedenih programskih okvira, Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju obilježava kraj tek prvog dijela planiranih aktivnosti Ciklusa kreativnih radionica Podijelimo znanje 2019/20 u ovoj školskoj godini i ujedno najavljuje nove, koje će svoj vrhunac imati u majskom izdanju Internacionalnih kreativnih studentskih radionica Podijelimo znanje 2019/20 i Podijelimo znanje 2019/20 – Piano Edition.

U prilogu pogledajte galeriju sa fotografijama svih radionica.

 

Adresa dogadjaja: 
Sarajevo, Beograd, Zenica i Mostar
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona