Ukrajinski akordeonista i reparator harmonika Victor Melnyk boravio na Muzičkoj akademiji (12. 2. 2020.)

Ugledni ukrajinski akordeonista i reparator harmonika Victor Melnyk boravio je u proteklom periodu na Muzičkoj akademiji Sarajevo obavljajući popravke i štimanje harmonika. 
U srijedu, 12. 2. 2020. je održao dvosatnu radionicu na temu „Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike. Osnove popravke i štimanja“. Radionica je organizovana od strane Muzičke akademije u Sarajevu i Centra za muzičku edukaciju MAS. Istoj je prisustvovalo oko 40 profesora harmonike Federacije BiH kojima su po završetku uručeni i certifikati o stručnom usavršavanju.
  
Viktor Melnyk rođen je u Ukrajini 1963. godine.
Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P. I. Čajkovski" u Kijevu, harmonika dugmetara (bayan), u klasi profesora Dmitry Alexeyeva. Već tijekom studija na Akademiji marljivo se usavršavao u popravci i ugađanju harmonika, u tvornici muzike u Žitomiru (Ukrajina). Nakon završetka akademije, do 1996. godine radio je na Odjelu za narodne instrumente na istoj Akademiji. Melnykovo majstorstvo dobro je poznato u zemlji i inostranstvu. Istaknuti bayanski izvođači iz Njemačke, Austrije, Francuske, Danske, Rusije, kao što su profesori E. Moser, A. Melichar, M. Bonney, J. Crabb, G. Draugsvoll, V. Semyonov, Melnyku su povjerili popravku njihove lične harmonike. Koristeći stečeno iskustvo, duboko profesionalno znanje i visoke kvalifikacija, Viktor Melnyk je napravio novi bayan s naprednim zvučnim i tehničkim mogućnostima.
Malnyk često održava predavanja i seminare na muzičkim akademijama u Evropi: Danska (Kraljevski konzervatorij iz Kopenhagena), Austrija (Bruckner privatno sveučilište u Linzu), Njemačka (Muzikhohshule u Hanoveru).
Kao savjetnika, angažirali su ga svjetski poznati proizvođači, Hohner (Njemačka), Pigini (Italija) i Jupiter (Rusija). Nastupa kao solista, sa suprugom u duetu harmonika Melnyk, i kao član kvarteta harmonika Consonance. Kao dvojac Melnyk osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada na takmičenjima harmonikaša, te ostvarili mnogo nastupa na međunarodnim festivalima i koncertima.

 

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona