Svečanim koncertom Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu obilježila nekoliko značajnih jubileja!

Pred sarajevskom publikom u četvrtak 19. decembra 2019. godine, s početkom u 19.00 sati u Sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, održan je Gala koncert kojim je Koncertna sezona 2019/20. Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu obilježila nekoliko važnih jubileja.

Prvi je 70. godišnjica postojanja Univerziteta u Sarajevu, kao osnovnog utemeljitelja visokog obrazovanja i razvoja nauke i umjetnosti u BiH.

Drugi je ulazak Muzičke akademije u 65. godinu nastavnog procesa i obilježavanja Dana studenata Akademije, pa je tako Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj uručio posebnu zahvalnicu Akademiji za njen doprinos i plodonosan dugogodišnji rad, koju je primio Dekan prof. dr. Senad Kazić.

Pored navedenih jubileja, Muzička akademija svake godine obilježava i značajne jubileje važnih kompozitora, pa se tako 2020. godine navršava 250 godina od rođenja jedne od najistaknutijih kompozitirskih figura u svjetskoj muzičkoj historiji – Ludwiga van Beethovena. U tu svrhu na koncertu je premijerno u BiH izvedeno djelo Fantazija u c molu za klavir, hor i orkestar, op. 80, tzv. “Koralna”, koja je postavilo interpretacijske izazove pred dirigenticu Almu Aganspahić, solistu Omera Blentića (klavir) i rezidentne ansamble Hor i Orkestar Akademije, šaljući poruke o snazi umjetnosti, ljubavi i jedinstvu, što je zapravo bio i kompozitorov ideološki motto.

Pored ovog djela na koncertu je izvedeno i djelo kompozitora Ramiza Tahirija, Kameni spavač za hor i gudački orkestar, koje je na sarajevskoj premijeri predstavio Hor i Gudački orkestar Akademije, pod sigurnom dirigentskom palicom dirigenta Darija Vučića.

Više fotografija sa Gala koncerta možete pogledati u našoj foto galeriji.

Adresa dogadjaja: 
Narodno pozorište Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona