Pozivamo studente Muzičke akademije u Sarajevu da prisustvuju Radionici Podijelimo znanje - Iz druge perspektive, predavač doc. dr. Sanja Vlaisavljević (9. 1. 2019.)

Pozivamo sve studente Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu da prisustvuju radionici Podijelimo znanje – Iz druge perspektive (9.1.2019)

 

Adresa i vrijeme događaja:
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu | Josipa Štadlera 1/II | Srijeda 9. 1. 2019. | 10.30 sati | Soba broj 2

U okviru ciklusa Kreativnih radionica Podijelimo znanje 2018./2019., kojeg organizira Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju, u srijedu 9. 1. 2019. sa početkom u 10.30 u sobi broj 2, realizirat će se radionica Podijelimo znanje – Iz druge perspektive. Predavač je doc. dr. Sanja Vlaisavljević. 
Tema Radionice je Imati sluha u međuljudskim odnosima: bon-ton. Često se misli da se međuljudski odnosi mogu urediti na civiliziran i uljudan način preko jasno utvrđenih pravila ponašanja. To i jeste dobrim dijelom istina, ali zasigurno ne sva. Naši odnosi prema drugim ljudima su toliko raznovrsni, složeni  i često veoma nepredvidivi. Upravo u ovoj sivoj zoni nepredvidivosti odnosa prema drugima se pokazuje u punoj mjeri naša civiliziranost i uljudnost. Kada bi poredili sa muzikom mogli bi to nazvati područjem slobodne improvizacije. Upravo karakteristika naše ljudskosti jeste da se sva ne može podvesti pod pravila, u ovom slučaju, morala i etikecije i da je ostavljeno puno prostora za našu vlastitu maštu i osjećaj. To se najjasnije pokazuje kada je važnije nepoštovati pravila morala i etikecije da bi se poštovala ljudskost drugoga.
Doc. dr. Sanja Vlaisavljević je diplomirala (1992), magistrirala (2013) i doktorirala (2017) na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Od 2005. je direktorica Centra za kulturu dijaloga u Sarajevu. U periodu od 1995. do 2009. godine obnašala je funkciju profesorice filozofije i sociologije u Drugoj gimnaziji u Sarajevu, a od oktobra 2018. je docentica na Odsjeku za politologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Njeno bogato iskustvo projekt menadžerice brojnih projekata u Bosni i Hercegovini, među kojima se posebno ističe debatni program, rezultiralo je i knjigama Logika debate i Politička filozofija i ljudska prava za početnike.
Podsjetimo, projekt Podijelimo znanje kreiran je prije tri godine na inicijativu nastavnika i saradnika Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju. Inicijalno zamišljena kao ciklus radionica unutar kojih će studenti Muzičke akademije u Sarajevu biti pozvani na kreativno promišljanje, razvoj svojih ideja i prezentaciju stečenih znanja i iskustava, Radionica je prerasla u projekt međunarodnog karaktera i u nekoliko programski osmišljenih okvira.  
                                               

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija u Sarajevu

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona