Koncert u čast nekadašnjih profesora Muzičke akademije Sarajevo povodom Dana Univerziteta u Sarajevu (14. 12. 2018.)

KONCERT U ČAST NEKADAŠNJIH PROFESORA MUZIČKE AKADEMIJE SARAJEVO POVODOM DANA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Povodom Dana Univerziteta u Sarajevu, Koncertna sezona 2018./2019. i Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu u saradnji sa solistima Amilom Ravkić (mezzosopran), Sakibom Lačevićem (flauta) i Sanjinom Salčinom (klarinet) predstavljaju djela kompozitora koji su svojim edukativnim angažmanom obilježili rad ove najznačajnije muzičke obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, od njenog postanka do danas. Koncert na kojem će se izvesti djela kompozitora, koji su između ostalog svojim kompozitorskim, ali i ukupnim društvenim djelovanjem krojili historiju muzike u Bosni i Hercegovini, čime su kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini uveli i zadržali na evropskoj i svjetskoj umjetničkoj muzičkoj sceni, održat će se u petak, 14. 12. 2018. u 19.30, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u sali Srednje muzičke škole.
Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini nema višestoljetnu tradiciju poput razvijenih društava Zapada; njegov razvoj započeo je dolaskom austrougarske vlasti potkraj 19. stoljeća. No, proći će od tog trenutka i nekoliko desetljeća prije nego stasa u ozbiljnu djelatnost koja je sposobna svojom umjetničkom vrijednošću garantirati svoj opstanak, daljnji razvoj i sigurno mjesto u društvu. Program koncerta provest će publiku kroz period snažnog razvoja kompozitorstva 60-ih godina 20. stoljeća, koji se nastavio sve do danas.
Želeći ukazati na iznimno važnu ulogu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u bosanskohercegovačkom društvu kao sukreatora onoga što nas čini prisutnima, i, nadamo se, relevantnima u svjetskom umjetničkom miljeu, Koncertna sezona 2018./2019., Gudački orkestar pod dirigentskom palicom Darija Vučića i solisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu posvećuju ovaj koncert svim svojim nekadašnjim profesorima, bez kojih ova institucija i sve ono što ona jeste, ne bi postojali.

Dobrodošli!

Adresa dogadjaja: 
Sala Srednje muzičke škole Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona