Klarinetista Armin Smriko i pijanistica Marija Mastilo na Muzičkoj akademiji UNSA (17.06.2022.)

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu nastupit će Armin Smriko (klarinet) i Marija Mastilo (klavir). Njihov koncert će biti upriličen u petak, 17. juna 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”. Repertoar će obuhvatiti djela Roberta Schumanna, Francisa Poulenca, Ališera Sijarića i Jeana Françaixa.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Armin Smriko (1997, Zenica, BiH), diplomirao je solo klarinet na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (2020) u klasi red. prof. mr. Tuce Vedrana kao jedan od najboljih studenata generacije što mu je donijelo priznanje “Srebrena značka” Univerziteta u Sarajevu. Kao učenik i student osvajao je brojne nagrade na državnim i internacionalnim takmičenjima među kojima se ističu laureat na “INSAM Contemporary Artistic Music Competition 2019” (Sarajevo, BiH), treća nagrada na “Concurso de Solistas CSM Vigo 2019” (Vigo, Španija), treća nagrada na Concurso de Clarinete “Cidade de Ourense” 2019 (Ourense, Španija), druga nagrada na Internacionalnom takmičenju “Davorin Jenko” 2018 (Beograd, Srbija), prva nagrada na Federalnom takmičenju za drvene duvačke instrumente 2016 (Livno, BiH).

Postdiplomski studij upisao je 2021. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Svoje akademsko obrazovanje nastavio je na Konzervatoriju “G. Tartini“ u Trstu (Conservatorio di Musica “Giuseppe Tartini,“ Italija) gdje upisuje još jedan postdiplomski studij klarineta u klasi prof. Ghirardini Mirca. Tokom akademskog obrazovanja usavršavao se kod istaknutih profesora kao što su Lorenzo Coppola, Justo Sanz, Vitor Matos, Esteban Valverde, Roberto Noche, Ivan Pinzas Balesteiro, Nikola Srdić, Tadej Kenig, Wolfgang Klinser, Nuno Pinto.

Kao izvođač nastupao je diljem Evrope (Španija, Francuska, Italija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija itd). Dugogodišnji je član Kamernog simfonijskog orkestra u Zenici. Nastupio je kao honorarni član Sarajevske filharmonije te ostvario brojne nastupe interpretirajući djela simfonijske literature, opera i baleta. Godine 2018. bio je član ansambla za savremenu umjetničku muziku na SONEMUS Festu s kojim je izveo mnoga djela savremene umjetničke literature. Sarađivao je s brojnim priznatim dirigentima i izvođačima današnjice kao što su Isaac Karabtchevsky, Ricardo Casero, Žiga Brank, Emmanuel Pahud, Peter Jablonski, Yury Revich, Denis Goldfeld. Koristi sve poznate nove i savremene tehnike sviranja na klarinetu i bas klarinetu te kontinuirano istražuje nove mogućnosti zvuka.

Marija Mastilo (1996, Foča BiH) diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2018) u klasi prof. mr. Aleksandra Serdara kao najbolji student generacije sa najvišim prosjekom ocjena na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Postdiplomski studij upisala je 2018. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi prof. mr. Rite Kinke. Tokom akademskog obrazovanja učestvovala je na brojnim državnim i internacionalnim takmičenjima među kojima se ističu Grand Prix na internacionalnom online takmičenju “SYDNEY 2021” (Sidnej, Australija), Grand Prix na internacionalnom festivalu “Paints of the Spanish Sun” 2021 (Barselona, Španija), Grand prix na internacionalnom festivalu “Magic Birthday of Arts” 2021 (Kijev, Ukrajina), prva nagrada na internacionalnom online takmičenju “Art in Experience” 2021 (Sjeverna Makedonija), laureat na međunarodnom festivalu “Majski susreti mladih muzičara” 2019 (Lazarevac, Srbija), prva nagrada na internacionalnom takmičenju “Donne In Musica” 2019 (Kragujevac/Beograd, Srbija).

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod istaknutih profesora kao što su Aleksandar Serdar, Hinko Haas, Arnulf von Arnim, Elena Tarasova, Biljana Jašić-Radovanović, Marija Pilipović.

Od 2018. godine radi kao nastavnica klavira i korepetitor u JU OMŠ “Sveti Roman Melod” u Nevesinju i obavlja funkciju šefa katedre za klavir. Njeni učenici osvojili su mnoge prve i druge nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman" Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona