Gostovanje Boška Jovića, MA, u novom izdanju Kreativne radionice Podijelimo znanje 2019/20 – Alumni Edition (12. 12. 2019.)

Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju u suradnji s Centrom za muzičku edukaciju organizira novo izdanje Kreativne radionice Podijelimo znanje 2019/20 – Alumni Edition, u sklopu kojeg će se 12. 12. 2019. u 10.30 sati u Sobi br. 2 Muzičke akademije svim studentima predstaviti Boško Jović, MA, predavanjem Moj svijet muzike.

Kreativnom radionicom Podijelimo znanje – Alumni Edition želimo obnoviti kontakte i unaprijediti saradnju s bivšim studentima Muzičke akademije, koji su po završetku školovanja na našoj instituciji u svojim poljima stvaranja uspjeli ostvariti izniman uspjeh u društvima u kojima djeluju. Radionice Podijelimo znanje realiziraju se uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u okviru projekta „Razvoj kompetencija studenata muzike i realizacija sistema cjeloživotnog učenja u muzičkom obrazovanju kroz Ciklus kreativnih radionica Podijelimo znanje 2019/2020“.

Boško Jović (Zenica, 1981) završio je osnovnu i srednju muzičku školu u Zenici, Odsjek za muzičara opšteg smjera i Odsjek za gitaru (klasa prof. Ljubinko Jović) 1999. godine. Diplomirao je na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (2004). Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, smjer Gitara diplomirao je 2006, godine u klasi prof. Zorana Krajišnika, a magistrirao 2010. godine u klasi prof. Alexandera Swetea na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Pedagoškim radom (Srednja muzička škola Sarajevo) bavi se od 2000. godine. Njegovi učenici dobitnici su nagrada na takmičenjima u Bosni i Hercegovini, ali i takmičenjima u inostranstvu. Osim koncerata sačinjenih od repertoara umjetničke muzike, često nastupa i sa umjetnicima sa World Music, Jazz i Pop scene. Posebno vrijedi istaknuti dugogodišnju saradnju sa Amirom Medunjanin, te saradnje sa članom čuvenog dvojca 2 Cellos Stjepanom Hauserom i lautistom Edinom Karamazovim. Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra 2007, te sa Sarajevskom filharmonijom. Osim u Bosni i Hercegovini nastupao je i u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, UK, Srbiji, Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Belgiji, Sloveniji, Švedskoj, Holandiji, Švicarskoj, Danskoj, Indiji i Norveškoj. Radi i kao studijski muzičar. Svirao je gitarske dionice u muzici za filmove Twice Born (režija: Sergio Castellito, glumci: Penelope Cruz, Emile Hirsch i Mira Furlan) i Jasmina (režija: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Đurevska). Izdavačka kuća Aquarius Records iz Zagreba objavila je 2014. godine njegov prvi CD Buđenje koji su i publika i kritika odlično primili. Drugi CD pod nazivom Voyage izašao je 2018. godine. Od 2013. godine promotor je Yamaha gitara.

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (Soba br. 2)
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona