13. festival Majske muzičke svečanosti: Online koncert Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju (5.6.2020.)

13. festival Majske muzičke svečanosti: Online koncert Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju (5. juni 2020.)

 

U ovogodišnjem, 13. festivalu Majske muzičke svečanosti učešće će uzeti studentice i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u okviru predmeta Solfeggio. To je, čini se pomalo i neobično jer se Solfeggio često percipira isključivo kao predmet teorijsko-pedagoškog usmjerenja.

Međutim, kako to najčešće i bude, neočekivane i nepredvidive životne i radne okolnosti potaknule su još veću želju, potrebu ali i obavezu da djelujemo i kreativno se izrazimo. Iako nimalo lako, studenti i profesori su se hrabro uhvatili u koštac s neuobičajenim i pomalo neprirodnim načinom realiziranja nastavnog procesa. Bojimo se priznati, ne želeći sličnu situaciju ponovno prizvati, da smo online nastavi tokom pandemije COVID-19, te svim nepredvidivostima i strepnjama koje je neugodna situacija donosila, pristupili posvećenije, s više upornosti, želje i truda, strpljenja, međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Bezbroj uputa, diskusija, prepiski, ponovljenih audioi videosnimaka, taktova i fraza, otežavajuće radne okolnosti i nemogućnost da na adekvatan način prezentiramo dosegnuto, kao što bismo bili u mogućnosti u okvirima uobičajnog nastavnog procesa, nisu nas demotivirali.

Tako će se ovom prilikom, na sljedećem linku: https://youtu.be/oMNFdQVhiBs gledateljima predstaviti isječcima online nastave studentice i studenti: Suzana Bako, Hadis Čakić, Ivona Pejčinović, Emilija Jerković i Larisa Lejla Droce, u klasama doc. dr. Nerma Hodžić-Mulabegović i as. mr. Ena Plakalo.

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona