Muzička teorija i pedagogija

Fotografija nastala povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Muzičke akademije

Najvažnija zadaća Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju je školovati budućeg nastavnika sa znanjem i vještinama za uspješnu poduku iz oblasti muzičke teorije i pedagogije. Svojim profilom zadovoljavaju status nastavnika muzike u općim osnovnim i srednjim muzičkim školama.

 

Osim toga, misija Odsjeka jeste odgojiti i obrazovati studenta i za druge muzičke djelatnosti, kao što je vođenje horskih i instrumentalnih ansambala, razne vrste korepeticije, horsko pjevanje, muzičko aranžiranje, animator muzičke umjetnosti i sl. Studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju prolaze kroz zahtjevan prijemni ispit, a u toku školovanja vrlo je važno hospitovanje i obavljanje pedagoške prakse u općim osnovnim te gimnazijama i srednjim muzičkim školama. Na taj način se uz mentorstvo, a na kraju i samostalno, direktno u praktičnoj nastavi primjenjuje stečeno akademsko znanje.

 

Danas na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na glavnim predmetima predaju: Senad Kazić (Solfeggio), Refik Hodžić (Harmonija), Valida Tvrtković-Akšamija (Metodika muzičke nastave), Amila Ramović (Aspekti muzike 20. stoljeća, Analiza muzičkog djela), Dino Rešidbegović (Kontrapunkt), Amra Bosnić (Muzički oblici i stilovi, Analiza muzičkog djela); više asistentice su Nerma Hodžić-Mulabegović (Solfeggio) i Naida Hukić (Harmonija), a asistentica na predmetu Metodika solfeggia i praktikum je Ena Brdar Plakalo. Uz rad nastavnika i saradnika ovog Odsjeka se pridružuje i rad Centra za muzičku edukaciju.

Šefica Odsjeka je doc. dr. Valida Tvrtković-Akšamija.

 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona